Fair play by mělo být pro sportovce základem

07.05.2012 18:37

Není většího ocenění pro sportovce než je cena Fair play

Fotbal, nejpopulárnější hra světa, by neměl být jen záležitostí výstavních gólů, brilantních technických kousků nebo nezištných pasů. Stačí nám však fotbalové parády k tomu, abychom fotbal milovali? Neměly by. Touha všech sportovců po vítězství by měla být utlumena principy fair-play, principy férové hry. Nejinak tomu je i v této úžasné hře, kterou světu dali Angličané.

Zakopnout míč ve chvíli, kdy může můj tým jít do protiútoku a zraněný soupeř leží na hrací ploše. Přiznat teč před svou brankou, když rozhodčí ukazuje, že se bude balón vykopávat od brankáře a nikoliv soupeř zahrávat roh. Nenafilmovat pád v pokutovém území protivníka. Všechno to jsou sice malé činy, ale udělá je pouze VELKÝ HRÁČ. 

Takovýto fotbalista v sobě nemá zakořeněnou potřebu vítězit za každou cenu, takovýto fotbalista ví, že výhra není vším. Na každou výhru se časem zapomene, každá vítězná trofej je po letech poseta prachem. A tyto malé činy VELKÝCH HRÁČŮ? Ty by neměly být zapomenuty nikdy.

VELKÝM HRÁČEM se může stát každý. Je jedno, zda nastupuje v nejvyšší české soutěži, v Champions League nebo v okresním přeboru.  VELKÝ HRÁČ ví, že fotbal není vším. Přátelství a respekt. To jsou hodnoty, na které ON nikdy nezapomene. Fair-play je jeho vírou, netouží po slávě. 

Je mnoho VELKÝCH HRÁČŮ, ale jen o některých se mluví na veřejnosti. Jedním z nich je iránský fotbalista Amin Motevaselzadeh, jenž získal Cenu fair-play v loňském roce za to, že v ligovém utkání v Iránu odmítl zakončovat do prázdné brány, když zůstal na zemi ležet zraněný gólman soupeře. 

Podobný čin udělal v roce 2001 Paolo di Canio, jehož jméno je neprávem spojováno spíše s kontroverzními událostmi. Tento bývalý vynikající útočník, když hájil čest a slávu West Hamu United, místo zakončení do odkryté branky chytil míč do rukou. Důvod? Zraněný brankář Evertonu Paul Gerrard. 

Vraťme se ale zpět na české fotbalové trávníky. V lednu letošního roku v semifinále Tipsport ligy odmítli Pavel Horváth a Milan Petržela proměnit pokutový kop, který byl nařízen za údajné hraní rukou libereckého hráče. Viktoriáni však věděli, že k porušení pravidel nedošlo, a tak udělali toto sportovní gesto.

Jak vidíme, tak fair-play není pouze prázdnou frází. VELCÍ HRÁČI, kteří dělají malé činy, by neměli být zapomínáni.

A takovýmto VELKÝM HRÁČEM se může stát kdokoliv.   

 

použito z webu : www.synottipfairplay.cz