Proč a jak analyzovat fotbalové zápasy?

07.05.2012 17:34

 

Pátek, 18 Listopad 2011 10:29

O tom, jak velký význam má ve fotbale analýza sportovního výkonu, už nikdo v 21. století nepochybuje. Dnešní otázka nezní zda máme analyzovat. Jde o to, jak to udělat?

 

Trenéři-analytici mají nyní k dispozici nástroje, díky nimž je jejich práce přesnější a efektivnější. Samozřejmě, je stále možné se opírat o svůj poznámkový blok, ale proč  nevyskoušet video materiál. Progresivní metody založené na využítí výpočetní techniky se prosazují i do fotbalu. Čas potřebný pro vypracování analýzy zápasu nemůže být příliš dlouhý. Z toho důvodu (aby bylo možné maximálně využít čas a zajistit co nejvyšší přesnost) byly vyvinuty počítačové analytické programy, které mají usnadnit práci fotbalových specialistů.


Mezi takové programy patří software od společnosti:

  • Prozone Sports Ltd,
  • Amisco,
  • Opta
  • Dartfish
  • a jiné

Je důležité podotknout jedno. Většina takových programů se stává dobrým pomocníkem až v rukou odborníka, který program dobře ovládá a je schopen z něj „vycucat“ potřebné informace.  Tímto způsobem dělají analýzu živě nebo rychle po zakončení utkání. Častá ale mylná je představa, že všechno dělá počítač. Existuje několik vysoce sofistikovaných systemů vybavených speciálními čidly, které mají možnost omezit práci lidí. Analýza je pak ale přece jen zjednodušená.

více na : www.fotbal-trenink.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=692:pro-a-jak-analyzovat-fotbalove-zapasy&catid=21:zajimavosti&Itemid=82