Fotbal pro rozvoj

03.02.2013 16:30

 

Jste členem fotbalového klubu či týmu, nebo máte jen partu přátel a rádi byste si zahráli s česko-keňským týmem? Lákalo by Vás v rámci kampaně zorganizovat vlastní turnaj?

Do fotbalového dění kampaně se může zapojit kdokoliv, fotbaloví amatéři i profesionálové, muži i ženy, mládež i odrostlí. Můžete se zapojit do probíhajících fotbalových festivalů nebo uspořádat svoji vlastní akci. Na našich turnajích se hraje podle pravidel pouličního fotbalu, která jsou unikátním třeba tím, že pravidla si dohadují před zápasem sami hráči a na hřišti není žádný rozhodčí. Nezáleží na tom, jestli žijete ve městě nebo na venkově, česko-keňský fotbalový tým může v létě přijet i k Vám. Dejte o sobě vědět nejpozději do 30. dubna, než se začnou sestavovovat samotné turnaje.

Pouliční fotbal se hraje na ploše o rozměrech přibližně 40x20 metrů s čárami vyznačenými stejně jako na klasickém fotbalovém hřišti. Před začátkem utkání se obě družstva společně sejdou a dohodnou si pravidla hry. Během zápasu odpovídají za dodržování dohodnutých pravidel sami hráči. Neshody se řeší dohodou (diskusí) mezi oběma týmy, neboť v této hře není rozhodčí.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA, jak je definuje síť organizací Streetfootballworld:

  1. Zápasy trvají 12 minut – strany se nemění.
  2. V každém týmu je 8 hráčů (4 na hřišti, 1 brankář a 3 náhradníci) – během zápasu se střídá.
  3. Na hřišti vždy musejí být alespoň 2 dívky a alespoň 2 chlapci.
  4. Všechny volné kopy jsou nepřímé a soupeři musejí stát alespoň 3 metry od míče.
  5. Brankáři mohou v pokutovém území hrát rukama, mohou hrát až po středovou čáru, ale nesmí vhazovat míč za středovou čáru.
  6. Když se míč dostane mimo hřiště, týmy se musejí dohodnout, kdo ho dostane.
  7. Neplatí pravidlo postavení mimo hru.
  8. Družstva získávají 3 body za výhru, 1 bod za remízu a žádný za prohru.
  9. Po zápase se týmy dohodnou na udělení dalšího bodu za fair play. Ten je možné udělit soupeři, pokud si družstvo myslí, že soupeř hrál fér a podle pravidel dohodnutých před zápasem.
  10. Ve vyřazovací fázi se u zápasů s nerozhodným výsledkem přistupuje k penaltám, přičemž každé družstvo má nejprve tři kopy. Pokud je výsledek stále nerozhodný, penalty se opakují po jedné na každé straně, dokud jeden tým nevyhraje.

Příklady pravidel, o kterých mohou hráči diskutovat: Když míč opustí hřiště, bude se vhazovat, nebo vykopávat? Mohou se branky střílet přes celé hřiště, nebo jen ze soupeřovy poloviny? Může se míč odehrávat horní polovinou těla? Budou se kopat rohy?

Diskutovat lze i o dalších pravidlech, například o tom, zda mají oba týmy oslavovat góly společně bez ohledu na to, kdo je vstřelil, nebo o čemkoli, co hráče napadne. Pravidla lze různě upravovat, avšak měla by sloužit účelu zápasu.

www.fotbalprorozvoj.org/index.php/zapojte-se/jako-fotbalovy-tym